TED KOCAELİ KOLEJİNDE SES YOLCULUĞU ATÖLYESİ

WhatsApp Image 2021-12-17 at 10.05.18 (3)

13 ve 14 Aralık 2021 tarihlerinde, müzisyen ve ses şifacısı MERİÇ FIRATLI tarafından TED Kocaeli Koleji öğretmenleri için 2,5 saat süreli SES YOLCULUĞU ATÖLYESİ düzenlendi.
Meriç Fıratlı ses üzerine geliştirdiği bu atölyeyi şöyle tanımlıyor; “Bu, sesin iyileştirici bir araç olarak hayatımızda yer alabilmesi üzerine kurulu bir çalışma atölyesi. Geleneksel ve çağdaş yöntemlerin harmanlanmasıyla yapılandırılmış bu atölyelerde farkındalığın artması ve günlük hayata taşınabilmesi amaçlanır. Varoluş, kendini gerçekleştirmek, sağlık ve ilişkiler gibi birçok katmanda sesin hayattaki yeri ve etkisinin konu edildiği bir buluşmadır. Katılımcıların, teorik paylaşımlardan sonra “dinleyici” olarak süreci tamamladığı atölyelerde duyu ve beden egzersizleriyle hazırlık yapılır ve sesin soyut evrenindeki yolculuğumuz başlar. Ardından geribildirimler üzerine pratik uygulamalar ve/veya sohbetlerle son bulur.”

Gonglar (tamtam), himalaya kâseleri, kristal kâseler, rüzgâr çanları, şaman davulları ve benzeri birçok perküsif enstrüman, keman ve insan sesi kullanılarak oluşturulan bu ses evreni; katılımcıların kalp ritminin yavaşlamasına, kortizol seviyesinin azalmasına, beyin dalgalarının değişmesine, aktif durumdan dingin bir duruma geçmelerine, birleşik duyu (synesthesia) deneyimleri yaşamalarına olanak tanır. Derin meditasyon halindeyken yaşanan bilinç haliyle çok benzerdir. Kişinin kendi iç yüzünü kavrama becerisi geliştikçe, farklı bilinç hallerinde olay ve durumları deneyimlemek, farklı sonuçlar doğuracaktır. Bununla beraber gelen anlayış ve tavır değişikliği, hayattaki değişimi de beraberinde getirir. Son zamanlarda stresin birçok hastalığa sebep olduğu yüksek kabul gören bir gerçektir. Stresi ortadan kaldırmak hastalıkların çoğu için iyileştirici olacaktır. Hastalık yoktur hasta vardır. Sesin sinir sistemi üzerinde ve bilinç ile beden üzerinde olumlu etkileri olduğu yüzyıllardır denenerek keşfedilmiştir. Bu topraklarda bu yöntemin kullanıldığı en önemli merkezler Anadolu Selçuklu döneminde Kayseri’de kurulan Gevher Nesibe Darüşşifası ve Osmanlı döneminde kurulan Edirne Darüşşifası’dır.

Öğretmenlerimize bu deneyimi yaşatan Meriç Fıratlı’ya teşekkür ederiz.